Friday, January 30, 2009

Ujian Allah, Panasnye sedikit je di dunia... Tp azabnye..

Gambo hutan Victoria terbakar semalam....

Bencananya sedikit je Allah nak uji kat dunia ni, tp terasa sampai ada yg tewas dan ada juga yang masih boleh bersabar.. Kepanasan selama seminggu ni terasa sangat memeritkan..

Dengan suhu setakat beberapa hari melebihi 40C hingga mencecah 46C membuatkan bukan saja anak2 kecil tak senang duduk, mak bapak pun bisa mengelupur cam cacing di atas padang pasir.. (ok tak ayat ni.. hehehe) Teringat time Bilal bin Rabah dihamparkan di padang pasir panas (rasenye cecah 50C kot) dengan dihempap batu, lemak dibadan mencair seperti ayam roster.. MasyaALlah azabnye time tu, tp still tabah dan terus melaungkan Ahad! Ahad! (Allah yg Satu!)

Sehubungan dgn bencana kemarau dan panas melampau yg Allah bagi kat OZ ni, banyak tul perkara buruk berlaku. Kalo di sekitar South Australia, New South Wales dan Victoria ni citer pasal hutan terbakar, ramai org sakit, overheat electricity, dan ketapi jem (reel kembang), dan macam2 berlaku sehinggakan ada sesetengah tempat terpaksa balik kerja awal dan tak kuar umah

Termasuklah kami, ada aircooler n kipas pun still tak leh jalan. Semalam aku terpaksela beli sekotak aircond portable jenama Fujitsu, di Cash n Converter (jual brg 2nd) harge baik punye 179buck je. Leh letak kat mane2 ruang tanpa air dan cume cucuk kat plug. Terasala dingin sikit mlm tu. Tp still tido kat living room beramai2 utk menyedapkan keadaan dgn ditutup kain bagi mendinginkan bilik tersebut.

Nak citer, punye dasyat bahangnye, kalo pasang laptop pun, haba dari charger laptop yg dipakai pun leh wat kita berpeluh. Hampir semua ruang berbahang kecuali di sekitar kawasan aircond. Memang kitorg cam cipmunk berhibernasi berpeluk2kan gitu beramai2... Hahaha..

Dan dijadikan cerita yg lebih menarik bilamana jam 1.25pm tatkala aku baru saje menghensemkan diri nak ke masjid tetiba blackout. Mak datuk nenek, cam ne ni, terpaksela melupakan hajat (InsyaALlah dpt pahala niat) g solat, dan mengarahkan kesemua anak kapal (termasuk baby Camelia) ke dlm keta utk menikmati aircond keta. Sebelum tu dah call AGL (kira cam Tenaga National le) diorg kate pun tak leh wat ape, diorg pun blackout gak. Menurut mereka semua kaw city blackout bagi catuan tenaga yg terlalu berlebihan guna di kediaman sbb org ramai pakai lama n banyak aircond dan sewaktu dgnnye..

Ade di beberapa tempat lain siap tak de elektrik seharian, makanye terpakse pakai towel berair dan duk dkt bathtub supaya tak dihidrasi... Dasyat tul... Balik pula citer kami, Alhamdulillah dlm kul 2.18pm ada balik elektrik.. Adek siap tido berpeluh dlm aircond keta yg full tu...

Dan yaya td balik school mencatatkan rekod peribadinya dgn habis yilek air botol yg tak penah2 pun abis selama ni... So, keazaban ni kan kami harungi dgn penuh ketabahan dan kelapangan dada.. Moga Allah mengurangkan panas di bumi Adelaide yg bertuah ni... Dan baby (dlm perut Ami) sabar gak ek, insya-Allah ko lahir nanti akan menjadi lelaki or wanita yg hebat cam bapak ko.. Hahaha.. Hebat ke?

2 comments:

Abang Ben said...

kasihan... moga Allah s.w.t. merahmati Tuan dan keluarga.

Kami tak blackout sebab kawasan tepi hutan kot? Orang takde hehehe..

Kami pun panas. Aku sampai tak pergi Uni hehehe...

Anyway, pagi Sabtu depan (7/2) kalau free mintak tolong gotong royong kami nak pindah (lelaki je). Sarapan disediakan. Jamuan besar next time.

Alim Masnan said...

insyaAllah bro! akan ku tolong selagi nyawa dikandung body... Ujian Allah time kita belajar kat sini. tak semuanya manis dan sedap je...