Friday, January 30, 2009

Ujian Allah, Panasnye sedikit je di dunia... Tp azabnye..

Gambo hutan Victoria terbakar semalam....

Bencananya sedikit je Allah nak uji kat dunia ni, tp terasa sampai ada yg tewas dan ada juga yang masih boleh bersabar.. Kepanasan selama seminggu ni terasa sangat memeritkan..

Dengan suhu setakat beberapa hari melebihi 40C hingga mencecah 46C membuatkan bukan saja anak2 kecil tak senang duduk, mak bapak pun bisa mengelupur cam cacing di atas padang pasir.. (ok tak ayat ni.. hehehe) Teringat time Bilal bin Rabah dihamparkan di padang pasir panas (rasenye cecah 50C kot) dengan dihempap batu, lemak dibadan mencair seperti ayam roster.. MasyaALlah azabnye time tu, tp still tabah dan terus melaungkan Ahad! Ahad! (Allah yg Satu!)

Sehubungan dgn bencana kemarau dan panas melampau yg Allah bagi kat OZ ni, banyak tul perkara buruk berlaku. Kalo di sekitar South Australia, New South Wales dan Victoria ni citer pasal hutan terbakar, ramai org sakit, overheat electricity, dan ketapi jem (reel kembang), dan macam2 berlaku sehinggakan ada sesetengah tempat terpaksa balik kerja awal dan tak kuar umah

Termasuklah kami, ada aircooler n kipas pun still tak leh jalan. Semalam aku terpaksela beli sekotak aircond portable jenama Fujitsu, di Cash n Converter (jual brg 2nd) harge baik punye 179buck je. Leh letak kat mane2 ruang tanpa air dan cume cucuk kat plug. Terasala dingin sikit mlm tu. Tp still tido kat living room beramai2 utk menyedapkan keadaan dgn ditutup kain bagi mendinginkan bilik tersebut.

Nak citer, punye dasyat bahangnye, kalo pasang laptop pun, haba dari charger laptop yg dipakai pun leh wat kita berpeluh. Hampir semua ruang berbahang kecuali di sekitar kawasan aircond. Memang kitorg cam cipmunk berhibernasi berpeluk2kan gitu beramai2... Hahaha..

Dan dijadikan cerita yg lebih menarik bilamana jam 1.25pm tatkala aku baru saje menghensemkan diri nak ke masjid tetiba blackout. Mak datuk nenek, cam ne ni, terpaksela melupakan hajat (InsyaALlah dpt pahala niat) g solat, dan mengarahkan kesemua anak kapal (termasuk baby Camelia) ke dlm keta utk menikmati aircond keta. Sebelum tu dah call AGL (kira cam Tenaga National le) diorg kate pun tak leh wat ape, diorg pun blackout gak. Menurut mereka semua kaw city blackout bagi catuan tenaga yg terlalu berlebihan guna di kediaman sbb org ramai pakai lama n banyak aircond dan sewaktu dgnnye..

Ade di beberapa tempat lain siap tak de elektrik seharian, makanye terpakse pakai towel berair dan duk dkt bathtub supaya tak dihidrasi... Dasyat tul... Balik pula citer kami, Alhamdulillah dlm kul 2.18pm ada balik elektrik.. Adek siap tido berpeluh dlm aircond keta yg full tu...

Dan yaya td balik school mencatatkan rekod peribadinya dgn habis yilek air botol yg tak penah2 pun abis selama ni... So, keazaban ni kan kami harungi dgn penuh ketabahan dan kelapangan dada.. Moga Allah mengurangkan panas di bumi Adelaide yg bertuah ni... Dan baby (dlm perut Ami) sabar gak ek, insya-Allah ko lahir nanti akan menjadi lelaki or wanita yg hebat cam bapak ko.. Hahaha.. Hebat ke?

Wednesday, January 28, 2009

Adelaide City Hottest Week in 100 years!!

Adelaide's temperature topped 45 degrees on Wednesday with the city heading for its hottest week in 100 years.
The furnace-like conditions were forecast to continue until at least Sunday, likely giving the city six days in a row above 40 celsius for the first time since 1908, after Tuesday's top of 43.2c.
Wednesday's high was also closing in on the city's all-time record of 46.1c set on January 12, 1939.
Last March Adelaide had a record long heatwave with 15 consecutive days above 35c.
But as the city sweltered, conditions further north were even worse with some outback centres reporting temperatures above 50c, prompting health authorities to urge all South Australians to take extreme care.
SA's chief medical officer Paddy Phillips said the elderly, babies and young children were most at risk.
" South Australia is now braced for the first heatwave of the year, and we're advising people to take precautions during the extreme heat to remain cool and hydrated," Professor Phillips said.
sumber: TakBERNAMA....

SV's kate keep on going...

Ucaplah Alhamdulillah,
Syukur kita kepada Allah,
Selawat ke atas nabi,
Muhammad Ya Rasullah..
(Petikan Lagu Raihan, Album ke-2 'Syukur', track ke-2)
Begitula tanda syukur ke hadrat Ilaha kerana dipermudahkan segala urusan dlm idup aku utk meneruskan perjuangan di bidang PhD yg mempunyai makamnye tersendiri. Kesusahgilaan yg boleh dikatakan tahap dewa, memungkinkan sesetengah org boleh mendapat reward Permenant Heart Damage, atau Penangan Hotak Derita (tak de maknenye).
Setelah berjumpa dgn SV's (bukan supervision, or supervan, tp supervisor) maka dgn rasminya bolehlah meneruskan perjuangan penulisan mengikut garis panduan yg ditetapkan. Segala isi perut jurnal, artikel dan buku telah dikeluarkan, tp rupenye banyak lagi jurnal yg ku belum bedah. Memang banyak yg ku perlu perbaiki.
Tp SV's aku ni memang tip top, baik punye guidence, macam diibaratkan seperti ensiklopedia, banyak diorg bagi jurnal n buku, banyak diberi panduan penulisan, malahan siap nak bagi contoh thesis kawan dia lagi buat guideline.. Alahai terharunye aku.. Walaupun berlainan bangsa dan agama, tp keprihatinan mereka dgn kuntuman mekar senyuman dan kemanisan berbicara, membuatkan aku terpukau terpesona... Susah rasenye nak dapat suasana panas tetapi bahagia sebegini kalo kat Malaysia... Sbb ada kengkawan dok ngaji lame tak hatam2 lagi sebab SV asyik sibuk je... Cian tul...
Ape citernye pasal tajuk thesis aku ni sampai susah sangat je bunyinye nak buat.. Emm.. nak citer ke... nantila dulu, sbb cuaca tidak mengizinkan aku utk menulis panjang. Tangan terasa bahang, setiap bedikan pada paparan keyboard, terasa kencang angin panas asmaranya.. Tak terlarat utk meneruskan taipan dalam keadaan suhu mencecah 45.5C ni...
Betul cakap my SV, Dr. Susan, panas kat sini anginnye terasa seperti api yg terbakar, kalau kat M'sia panasnya angin berair... So paham2la nak rase panasnye kat sini.. Tp yg penting aku masih ada tugas utk diselesaikan... Banyak lagi yg perlu diterokai.... Banyak lagi rupenye ilmu yg Allah beri yg ku tak ketahui..
Esok maybe, Yaya cuti, sbb panas terlampau sangat bahaya bagi budak2.. Takut kena kenser kulit lak... Kat umah le, bersama baba, ami (yg still mabuk kepayang) n adek yg semakin nakal bersama baby Camelia yg cute miut mcm anak kitorg ... hehehe.. mandai2 je..

Tuesday, January 27, 2009

Selamat Berjuang Hai Anakku....

Selamat berjuang sahabatku,
Semoga Allah berkatimu,
Kenangan indah bersamamu,
Tak kan ku biar ia berlalu....
(Petikan lagu Brothers, Album ke-2, Satu Perjuangan, Track-12 'Selamat Berjuang')



Lagu ni sesuai buat anakku Yaya, yg kini dalam pra-tahun 1(year 1) di East Marden Primary School. 1st day bagi diri dia selaku bdk darjah 1 yg mane selama ini dok lame terperap kat umah sekitar 2 purnama gitu.






Pagi, biasala liat utk bangun. Atas motivasi akan bersua dgn sahabat handai, especially Pijin n Ema, maka sekonyong2nye dia bangun dan terus mandi, terlupa menggosok gigi..



Sarapan pagi, biasa je, coco crunch n air milo (tak dan lagi nak boikot, masih dlm stock). Topi ala2 pekebun sayur kena pakai sbb pg td diramalkan 41C, suhu tertinggi setakat ni (dan hari berikutnye maintain sampai Khamis).







Memang terasa bahangnya bila keluar umah sambil menghantarnye di school. Kebetulan ayah Pijin dtg dan menumpangkan Camelia, selama 4 hari ni (InsyaAllah Ahad ni dpt pembantu baru jaga anak mereka). Tp kitorg ok, sbb anak Abg Nordin ni (ayah Pijin) memang cute gler, girl lagi, dan senang dijaga begitu saja.


Anta school adek musti ikutnyer. Sampai sana, ramai lagi kawan2 dia yg maintain sama dia. Yg real year1, dlm separuh gitu. Tp Yaya cepat sesuaikan diri dgn keadaan kelas (kelas yg sama cm thn lps) dan cegunye juga (juga yg sama mcm thn lps) dan peralatan lain (juga sama cam thn lepas) Cume tambah satu, ada lcd n white screen yg canggih siap ada sound system kiri kanan. Ganas, mesti suke diorg belajar cegu guna pc.

Dipendekkan citer, balik school biasala adek pun kena g same gak. Semangat membara!! Panas pun still ketara. Yaya dgn muka cam cuke n berpeluhnye, still leh menguntum senyuman bile nampak baba n adek walaupun kepanasan berpanjangan. Dia kate, cegu suh main kat luar, 3 kali.. Arap tak demam le..

Ptg cam biasa layan game pc, main basikal n baling bola, mlm tido agak lewat dlm 10.48pm.. Arap esok pagi boleh membangunkan diri dgn sempurna tanpa ragu2 dan gundah gulana... Panasnya still ada, terasa sampai ke liang roma... Selamat berjuang utk esok pula, teruskan perjuangan! Takbir!!

Monday, January 26, 2009

Minggu Ni Minggu Hot.fm...

Kesan daripada musim panas terlampau bln ni (bulan terakhir sebelum masuk musim luruh), hingga bisa mencecah 41C, maka minggu ni pula adalah minggu paling extreme di mana dijangkakan paling kurang tinggipun dalam lingkungan 37C, dan tertinggi hingga mencecah 41C selama 3 hari berturut2 bermula hari Selasa sehingga Khamis ni.

Kesian lak Yaya, pagi ni start school day, kenalah berkampung dalam kelas, confirm cegu dia tak bagi kuar wat aktiviti luar, mengelakkan dari terdedah dgn ultraman berwarna unggu yg boleh menyebabkan skin cancer. Bahaya ooo.. sbb OZ ni antara negara di dunia yg penduduknya terdedah kepada skin cancer tertinggi...

So, walaupun tak dpt nak dengar radio Hot.fm, tp kami di sini tetap merasai bahangnye....

Kibarkan Bendera Palestin, Nyanyikan Lagu Negaraku, Selamat Hari OZ!

Hari ni hari cuti bagi warga OZ, dan bukan warga OZ cam kami. Hari kebangsaan mereka. Same like M'sia, kibarkan bendera mereka, tp yg lagi uniknye, semua eksesori pakaian luar dan dlm pun ada gak gambo bendera mereka. Kira taksub tahap cipan gak.

Cume jarang dengar mereka bila berkumpul dlm satu majlis, kena nyanyi lagu negara mereka. Maybe bila time government ceremony kot kena nyanyi. Tp sbb OZ ni still ada kene mengena dgn British, so tak de la sejarah yg hebat yg mereka cipta, melainkan menjajah negara org lain. Hehehe... Ni kan asalnye org Abrogini (penduduk asli) yg duk sini.

Tp now tak macam dulu, diorg dah respect wal suspect org A,brogini, siap ada muzium mereka di setiap negeri dan wilayah. Bagusla cam tu, tak de la diskriminasi, dan tak le asyik dok memikirkan masalah 1 bangsa je. Kita banyak bangsa, so yg penting camne nak meningkatkan tahap hidup dan bahagia setiap warga, dan bukannya satu bangsa.

Yg penting bagi kita, Islam tu yg 1st important thing yg perlu diletakkan sebagai penanda aras kepada perpaduan ummah, dan bukannye bangsa. So, kita Kibarkan Bendera Palestin (sebagai tanda proud kita atas bangsa mereka menyelamatkan bumi anbiya), Nyanyikan Lagu Negaraku (sebab tanah tumpahnye darahku) dan Selamat Hari OZ ( sbb sini hari mereka, tak salah kita ucapkan) So tak lupa gak Selamat Thn BAru Cina! Thn ni tahun ape ek?

Saturday, January 24, 2009

Lagi Program Akikah dekat je dgn umah kami ptg td..

Dah 2 kali Ammi Sara tak leh join.. Almaklum la tak sihat. Babalim terpakselah jd bapa tunggal jap bawa Adek n Yaya g program tafsir pada hari Khamis lalu, dan kali ni Akikah Addie punye anak girl yg comel itu.

Buatnye dekat taman sebelah O-Bahn Station, memang nice place, siap ada BBQ set letrik. Free of charge. Ada 4 set lagi. Ramai la yg hadir terutama bdk2 undergrad majoriti from Adelaide Uni. Sbb Addie ni pun bdk undergrad so, memang jemputan pun lebih kpd geng undergrad+posgrad+yg bekerja di sini..

Meriah suasana diiringi anak2 berlari dan bermain di playground sebelah, redup suasana, menceriakan majlis pd ptg tu.

Adalah beberapa ibu2 mithali yg dok tanye Babalim or Yaya pasal Amminya.. Terpakselah citer dgn seadanya.. Ucapan tahniah bukan terkira, tak kira yg dok sampai melalui email, sms or facebook.. Alhamdulillah, berkat tengok anak girl Addie yg comel tu, harap2 begitula rezeki kami nanti hendaknya.. InsyaAllah....

Tak Kusangka, Tahun Depan Punya Citer, Tahun ni Berlakunya..

Setiap jodoh pertemuan di tangan tuhan, ajal maut juga ditangan tuhan. Begitu juga rezeki harian kita ini juga adalah ditangan tuhan.. Hari ni aku dpt 3 surat yg sangat menyayat hati...

Surat pertama berkenaan bil telefon telstra yg kedua tinggi selepas bulan lepas, kena dalam AUD40+.

Surat kedua juga bil gak, tp bil letrik, 1st time kena setelah digunakan selama 3 bulan, dalam AUD200+. Tp yg ni antara terendah jika nak dibandingkan dgn tuan rumah lama yg menggunakan letrik bil cecah sampai 300+ 3 bln

Tp surat ke-3 ni yg paling menyayat hati.. Surat cinta dari Inspektor Syahab, speeding kot, yg sedihnye mencecah AUD400+. Alahai time tu baru seminggu pakai, kenalak pulak..

Tu le rezeki namanye... dalam masa sebulan ni nak kena bayar semua bil termasuk internet dalam AUD800+ rezeki melayang namanye..

Tapi tak pe, tajuk citer kat atas tu tak de kene mengena pasal rezeki bil ni. Tp pasal rezeki lain yg unexpected.. Rezeki yg ramai org yg nak sangat, ada gak ramai org yg tak nak lagi, dan ada gak ramai gorg yg nak atau tak nak, tp kalo dpt pun tak pe.. Ape ke bendanya. Lu pikila sendiri kata Nabil Raja Lawak musim ke-2 (kalau yg tau). Rezeki Allah nak bagi.. Maybe ramai yg tahu bahawasanya rezeki ni memang Allah punye kuasa gak. Kita just merancang..

Alhamdulillah la, dipanjatkan kesyukuran kehadrat Ilahi atas rezeki yg kami sekeluarga tak terduga.. Semoga dgn rezeki cahaya keberkatan ini, diharapkan dimurahkan rezeki kami dgn bil2 lain yg tak le mahal cam bulan ni.. Alahai....

Wednesday, January 21, 2009

Citer Lawak Syahdu : Alahai Makcik Napela Jadi Cam ni...

Suatu hari, sebuah bas kilang yang memuatkan pekerja wanita sahaja sedang menuju kilang kayu yang terletak jauh dari kawasan kampung. Dalam perjalanan tu..mereka terpaksa melalui kebun getah yang sangat luas..

Nak di jadikan cerita..ada seorang penjahat kat tepi jalan menahan bas tersebut..nak mintak tumpang..jadi bas tu pun berhenti la... Tetiba..lebih kurang 6 orang perompak keluar nak merompak bas tersebut..

Sorang perompak berkata.." Keluarkan dan bagi semua barang kemas yang korang ada..!!Cepat..!!"

Sorang pekerja kilang tu membalas.." ..tapi..kami tak bawak barang kemas kalau gi keja..duit pun sikit je.."

Perompak berfikir seketika.."Ha..gini la..sebab korang takder barang kemas & duit..kami rogol korang SEMUA..ahahhaa.."

Pekerja kilang yang muda berkata.." Alalaa...takkan la makcik yang kat belakang tu nak rogol jugak..tak kesian ker.."

Tetiba..makcik tu berdiri.." Weh..ko nie..tak paham ker..kalau dia cakap SEMUA..SEMUA la.."

Tiba-tiba penjahat tu tak jadi buat perkara yang tak elok tersebut "Tak perlah makcik saya turun dulu"

Dan tiba-tiba jugak makcik tu jadi bengang "Tengok engkau punya pasal kan tak jadi……….malas aku nak pergi kerja hari ni, spoil aje" dia pun turun dari bas, orang lain terpinga2.
Sumber terpecaya : gelakgiler.com

Tuesday, January 20, 2009

Terkini: Pengisytiharan Kemenangan Hamas dan Pejuang2 Palestin!

Pada pukul 10.30 waktu mesir 19 Jan 09 telah diadakan sidang media oleh Brieged Qassam yang diwakili oleh Abu Ubaidah.

Ini diantara butir2 dalam sidang media tersebut:
80 TENTERA ISRAEL YG TERBUNUH (PALING KURANG)
49 DIBUNUH SECARA SECARA LANGSUNG.
48 SYAHID DIKALANGAN PEJUANG BRIGED QASSAM MENJATUHKAN PESAWAT PENINJAU TANPA PILOT
MENEMBAK 4 HELIKOPTER MEMUSNAHKAN 47 KERETA KEBAL DAN KENDERAAN TENTERA
MELANCARKAN 980 ROKET DAN MISIL KEARAH BANDAR2 ISRAEL
TIDAK ADA SEORANG PUN DIKALANG PEJUANG YANG DITANGKAP.
MELETUPKAN 79 BOM KE ARAH TENTERA ISRAEL.
MENEMBAK HENDAP 53 ORANG TENTERA ISRAEL
MELANCARKAN 12 SERANGAN HENDAP
BERTEMPUR SECARA BERDEPAN 19 KALI
MENAWAN TENTERA2 ISRAEL SEBANYAK 2 KALI DAN SEMUA TENTERA YANG DITAWAN SUDAH DIBOM OLEH JET PEJUANG ISRAEL
BERJAYA MELANCARKAN SATU SERANGAN BERANI MATI DI ATAS KERETA KEBAL ISRAEL.
MENGHENTIKAN SERANGAN (setelah 13 jam Israel mengistiharkan genjatan senjata sebelah pihak)
DAN MEMBERI MASA SEMINGGU KEPADA TENTERA ISRAEL UNTUK KELUAR DARIPADA BUMI GAZZA.

Mereka telah menyatakan kejayaan mereka dalam peperangan dengan tentera Israel. Ini kerana mereka berjaya memusnahkan mekanisma ketenteraan israel dan menundukkan Israel untuk keluar secara berperingkat. Adapun Israel tidak mencapai matlamat mereka untuk menghapuskan hamas.

Malahan Abu Ubaidah mengatakan amat sedikit kerugian yang mereka alami dalam peperangan ini.Abu Ubaidah berkata 23 masjid telah dimusnahkan keseluruhannya oleh Israel dgn alas an ia tempat persembunyian para pejuang. Beliau menafikan pejuang bersembunyi di masjid walau sebuah pun.

Bila ditanya tentang pihak keamanan antarabangsa yang hendak menghalang senjata2 diseludup ke pada mereka, beliau menjawab:
"ليفعلوا ما شاؤوا، فإدخال السلاح الطاهر وصناعة السلاح المقاوم هو مهمتنا، ونعرف جيدا كيف ندخله".
“Buatlah apa yang mereka mahu, mendapatkan senjata yang bersih dan membuat senjata pejuang adalah tugas kami. Kami amat mengetahui bagaiman untuk mendapatkannya.”

Ulasan: Pasukan briged Qassam dan briged2 yang lain telah mencapai matlamat mereka iaitu menghalau Israel dr bumi.
Adapun Israel tidak berjaya kerana gagal mencapai matlamat mereka. Kenyataan ini disokong dengan kenyataan parti likud (Israel)yg mengatakan tentera Israel tidak mencapai matlamat mereka dan mereka perlu meneruskan serangan terhadap hammas. Kemenangan ini disifatkan oleh Ismail Haniah sebagai kemenangan ketuhanan (intisor rabbani) dan ianya dimiliki oleh semua orang Islam.Kekuatan ketenteraan pejuang hamas tidak terjejas melainkan sedikit.

Tidak ada sorang pejuang pun yang ditangkap. Tentera Israel hanya menangkap orang awam sahaja. 1300 manusia (sehingga saat artikel ini ditulis) yang dibunuh adalah orang awam yang mana 410 dari jumlah tersebut dikalangan kanak2 dan 104 dikangan wanita. Kemusnahan secara besar2an hanya pada bangunan awam dan rumah penduduk bukannya pada kekuatan ketenteraan pejuang palestin.

Abu Ubaidah menyifatkan kekuatan roket mereka tidak terkesan dengan peperangan selama 22 hari tersebut. Ini kerana kekuatan mereka sangat besar sperti yang dinyatakan oleh pakar ketenteraan Sofwat Zayyat bahawa al-Qassam memiliki puluhan ribu tentera dan tidak kurang 5000 roket. Semoga para pejuang palestin tetap teguh melawan kezaliman tentera Israel.

Rujukan: Siaran tv Al-Jazeera, laman web al-Jazeera, laman blog akhisalman

Monday, January 19, 2009

Teman Sejati - Perjalanan Merentas Kehidupanku..

Mengimbau kembali nostalgia ketika mana mendengar lagu ni di kaca tv3, time tu zaman remaja tengah study di UPM. Rentak melodinya ala balada, sesuai bagi jiwa remaja masa tu. Citer pasal teman sejati, rasenya lagu ni masejnye takle terlalu berat, dan boleh diterjemahkan dalam pelbagai kisah mengikut stail dan mesej bagi pelbagai situasi


Yang pasti, lagu ni bagi aku amat bermakna. Permulaan bagi mendekatkan diri dengan nasyid dgn lebih serius, disebabkan aura lagu ni yg memikat dan memberi penuh mesej dalam perjuangan ketika mengharungi waktu2 pengajian.


Rentetan dari keterlibatan nasyid di universiti, dengan persembahan pentas di dalam dan kebanyakan ipt luar, mengendalikan konsert di peringkat uni, menyertai pertandingan peringkat ipt, pembikinan album, membuat latihan dan berusrah dan bertamrin sesama rakan nasyid memberikan sejuta senyuman dan kenangan. Teman sejati time tu rakan2 seperjuangan di uni.


Yang pasti setelah tamat pengajian degree di UPM aku mula melangkah dgn lebih serius dgn menyertai kumpulan yg dulunya memang aku respect gler lagu yg bermesejkan perjuangan, keamanan dan persahabatan ini. Di situ juga aku telah menemui teman sejatiku yg menjadi peneman hidupku hingga hari ini.


Menjadi artis, dari seorg yg meminati kepada diminati menjadikan kita kadangkala terasa cam hebat. Tp tula ujian Ilahi, makin kita disanjung, makin kita terasa riak dan lupa atas kuasa yg lebih hebat dari kita. Berkelana dari utara ke selatan semenanjung, ke Sabah, Singapore mahupun di Indonesia, menjadikan lebih ramai teman2 seIslam sama ada dari rakan nasyid seperti Snada dan Gradasi, kepada penganjur dan peminat yg masih setia bersama hingga hari ni. Mungkin ini teman sejati yg masih setia bersatu hati..


Tetapi langit tak selalunya cerah. Rupanya di kalangan rakan2 nasyid lain juga ada yg baik dan ada gak yg dengki. Manusia, walaupun imej Islam dgn membawa mesej kebenaran dan keinsafan, dalam hati tu Allah jua yg tau. Ada gak di kalangan rakan nasyid yg suka mendengki, tak mengamalkan apa yg dikata dan yang lebih buruknya suka membuat fitnah. Bukan nak membongkar cerita, tapi hakikatnya memang berlaku. Bila bergelar artis masing2 lupa akan matlamat diri. Time tu la kita tau sape teman sejati sapa teman tak jadi.


Tapi Allah telah menunjukkan jalanku... Jalan yg aku sendiri tak tau begini rupanya. Aku tak lg bergelar apa yg kadangkala org inginkan sangat. Jalan yg terdedah kepada fitnah dan kejahilan. Dunia hiburan yg bisa menumbangkan kita kalo tak kuat iman. Kepada rakan2 nasyid yang masih bertahan, nasihatku berjuanglah demi membawa mesej kebenaran dan keadilan dengan penuh keikhlasan. Jgn tumbang dengan sanjungan yg membuatkan dirimu terlalai, tp sebagai alat penyampaian kepada menuju jalan yang diredhai Allah.


Teman sejati, sinonimmu dalam perjalan kehidupanku. Pernah ku nyanyikan bersama rakan2 Brothers semasa persembahan di hampir seluruh Malaysia, Singapura dan Indonesia dan yang paling istimewanya iaitu pada hari perkahwinan ku, dan masih mekar hingga hari ni.. Moga isteri dan anak2ku masih ingat akan lagu dan lirik ini utk diabadikan didalam diri. Melakar sebuah perjalanan beronak duri, perjuangan ke jalan yang suci dan masih panjang ini.


* Show di suatu masa dulu, bersama teman2 seperjuangan, esklusif secara acapella.


video

Sunday, January 18, 2009

Lagi Protes dari Pemain Bola terkenal Mesir!

Wednesday, December 3, 2008 Aboutreika: Atlet Kebanggaan Umat !!


Mohamed Aboutreika adalah nama yang tidak asing di dunia Arab, terutama dikalangan peminat bolasepak Arab.. Beliau mungkin tidak terkenal dikalangan rakyat awam Malaysia yang lebih cenderung mengikuti perkembangan bolasepak Eropah. Tapi pada mata sebenar, beliau merupakan seorang tokoh ahli sukan yang harus dibanggakan dan dihayati kisahnya. Aboutreika merupakan seorang pemain bolasepak kebangsaan Mesir. Melalui sepakan beliau, sudah dua kali Allah mengurniakan kemenangan kepada pasukan Mesir dalam Kejohanan piala negara-negara Africa (African Cup of Nations, ACN). Bahkan pada awal 2008 beliau telah diundi melalui International Federation of Football History & Statistics (IFFHS) sebagai pemain bola sepak paling popular di dunia.Pada Januari 2008 lalu, sewaktu ACN di Ghana, dalam satu perlawanan kumpulan Mesir menentang Sudan, beliau telah menimbulkan kekecohan dalam dunia bolasepak dan Confederation of African Football (CAF) dengan satu adegan kontroversi, tapi sangat bermakna pada umat Islam.

Beliau yang menyarung jersey nombor 22 menjaringkan gol pertamanya dalam ACN lalu menyingkap jerseynya yang mendedahkan t-shirt yang dipakai di dalam dengan tulisan "تعاطفا مع غزة Sympathize With Gaza ". Tindakan ini diambil dalam usaha membangkitkan kesedaran masyarakat terhadap Gaza yang ketika itu baru sahaja ditutup sempadannya dari semua arah dan disekat semua bekalan kemanusiaan oleh penjajah zionist Israel . Bahkan, penduduk Gaza dengan desperate terpaksa memecahkan benteng Rafah untuk tembus ke Mesir untuk mendapatkan bekalan.Peristiwa di Stadium Ohene Djan, Accra , Ghana itu mengundang perhatian dunia. Pengadil menghukum Aboutreika dengan kad kuning. CAF memberi amaran kepadanya. Dunia bercampur-campur perasaan mengenainya. Reaksi dunia yang sebahagian besarnya mengecam tindakan Aboutreika ini cukup bertentangan.

Sedangkan pada World Cup 2006 yang lalu, seorang pemain Ghana secara terbuka mengibarkan bendera Israel selepas menjaringkan gol, namun tidak dikenakan sebarang tindakan. Dia hanya perlu meminta maaf kerana mengusik isu sensitif kepada bangsa Arab. Aboutreika pula menerima pelbagai tohmahan dan amaran kerana dikatakan membawa mesej berunsur politik. Namun, Aboutreika terpaksa menjelaskan mesejnya lebih berupa humanitarian. Walaubagaimanapun, umat Islam tetap menjulangnya tinggi kerana berani menyuarakan perasaan umum umat Islam, berani menanggung risiko untuk saudara-saudarinya di Gaza , berani berseorangan menegakkan kebenaran.

Di Gaza, satu pertandingan bolasepak yang dianjurkan telah diberi nama Piala Aboutreika bagi menghargai tokoh tersebut yang peka dan memperjuangkan isu mereka (rakyat Gaza ) dan sanggup menghadapi kesusahan yang boleh menggugat kariernya.

* Apa lagi, ayuh sama2 kita berjihad, menguatkan jentera serangan, paling tak pun memboikot apa jua barangan dari product Yahudi spt Nestle, Maggie, KFC, McD, Disney, dll. Bak kata Sheikh Yusoff Al-Qardawi mengatakan bahawa satu sen kita laburkan dengan membeli product Yahudi bermaksud 1 peluru bagi nyawa rakyat Palestin. Jom lancarkan boikot!!

Lagu Tema Program Selamatkan Palestin 09.

video

Lagu yang mempunyai irama yang indah, melodi yang terserlah, alunan suara Micheal Heart yang menceritakan Perjuangan rakyat Palestin di Gaza tak pernah luntur walau dihujani peluru dan roket Zionist. Dinyanyikan semula oleh Team anak2 muda Muslimeen United (MU) sambil dialunkan taluan perkusi Bro Halim yang penuh semangat jihad! SAKSIKAN dan HAYATILAH lirik ini!!


WE WILL NOT GO DOWN (Song for Gaza)

(Composed by Michael Heart) Copyright 2009

A blinding flash of white light

Lit up the sky over Gaza tonight

People running for cover

Not knowing whether they’re dead or alive

They came with their tanks and their planes

With ravaging fiery flames

And nothing remains

Just a voice rising up in the smoky haze

c/o We will not go down

In the night, without a fight

You can burn up our mosques and our homes and our schools

But our spirit will never die

We will not go down

In Gaza tonight

Women and children alike

Murdered and massacred night after night

While the so-called leaders of countries afar

Debated on who’s wrong or right

But their powerless words were in vain

And the bombs fell down like acid rain

But through the tears and the blood and the pain

You can still hear that voice through the smoky haze

All Music and Content Copyrighted. All rights reserved. © 2009

* komen : lagu ni memang mantap dan bertenaga, sejibik cam starting lagu Metallica (the Unforgiven)

Suasana Cuaca Program Selamatkan Gaza









Alhamdulillah program yang berlangsung secara aman damai, sepoi2 bahasa Melayu, diterangi cahaya mentari pagi yg tidak terlalu panas atau sejuk, dilimpahi dengan aircond dewan yg memang agak sejuk, membuatkan program ini seperti dilembah keselesaan. Walau bagaimanapun program yg berlansung agak lewat dari time asal (sepatutnya jam 10pg, setengah jam dilewatkan) memandangkan crowd yg hadir belum agak gamat, masih terasa kehangatan dan kehangitan tatkala menyaksikan pameran poster palestin, ucapan kisah sejarah palestin oleh Dr Zaki dan persembahan solo dan berkumpulan nasyid yg bersemangat waja terus berusaha!

Kadangkala kehangatan itu bertukar kesuraman dan kebasahan, yakni air mata kesedihan dan kesayuan mengalir tatkala melihat video clip keganasan tentera zionist di Palestin. Sejarah membuktikan bahawa bumi Palestin adalah bumi para ambia' yang perlu dipertahankan walaupun ianya pernah ditawan oleh tentera Salib pada satu ketika, dan dikuasai balik oleh ummat islam semasa pemerintahan kerajaan Uthmaniah. Tetapi, pabila mendengar cerita yg lebih lanjut sejarah hitam legam bagai taufan melanda bumi yg indah, bagaimana perancangan zionist yg sangat kuat dari segi ekonomi, politik dan sosial di seluruh dunia, membuatkan mereka berani menjadikan tanah arab sebagai sasaran utk mendirikan negara haram Israel laknatullah! Kekejaman, demi kekejaman dilakukan di Palestin yg menjangkau seabad lamenye.

Mendung berarak lalu, cuaca jadi tidak menentu. Oleh itu, mentari di ufuk timur perlu diserlahkan semula, agak bumi yg dulunya masyhur ditadbir pemimpin agung Islam, akan terus subur dan mekar selamanya. Solat zohor dan hajat beserta qunut nazhilah dihadiahkan buat pejuang Palestin di Gaza sana, mengharapkan cuaca yg hangat, merekah panas dan mendung itu bertukar ceria dan sejahtera dengan Nur Islam terpancar merata di bumi Palestin yang suci itu. Hadirkanlah Ya Allah kesejahteraan buat pemimpin dan penduduk Palestin, serlahkan sinar NurMu itu dibumi para ambia' itu, kembalikanlah kegemilangannya, dan hancurkan manusia keji kaum Yahudi dibumi yg suci itu! Moga ramalan cuaca kami disini akan menampakkan petanda baik di sana... Amin..

Adelaide 7-day Weather Forecast 19 -25 Jan 09
more detail »
summary
Mon. Tue. Wed. Thu. Fri. Sat. Sun.
max
37°C 32°C 32°C 29°C 33°C 34°C 25°C
min
20°C 19°C 17°C 19°C 16°C 23°C 14°C

Friday, January 16, 2009

Poster Program Selamatkan GAZA 09 di Nailsworth, Adelaide.







Datanglah utk memberi sokongan dan kepedulian kita terhadap penderitaan rakyat Palestin di Gaza!
Moga Allah merahmati kita semua! Allahuakhbar!

Untuk keterangan lanjut, sila layari :

http://selamatkangaza.wordpress.com/

Protes Kebinatangan Zionist di Adelaide!!

Salam Perjuangan!


Wahai sahabat2 Islam di seluruh dunia


Bangkitlah dari ketiduranmu di tanah airmu yg tercinta

Berjuanglah demi menegakkan Islam tercinta

Berjihadlah di jalan kebenaran

Hancurkan segala kezaliman dan penindasan terhadap Islam

Jangan biarkan mereka bermaharajalela

* program protes di hadapan Parlimen Australia telah dijalankan pada hari Ahad lalu 11jan 09 yang diketuai oleh pemimpin OZ dan muslimin seluruh dunia di Adelaide. Hampir 1000 org yg hadir

* InsyaAllah esok pg jam 10 di Nailsworth, Adelaide, ada lagi program susulan from MISSA (Malaysian Islamic Society of South Australia) Program Selamatkan Gaza! Persembahan nasyid istimewa dari X-Brotherz dan Muslimeen United! Datang jgn tak datang!

Tuesday, January 13, 2009

1st time birthday Adek Hamsyari kitorg wat di Adelaide

Assaalamualaikum Salam Sejahtera..
Sesungguhnya Maha Besar ciptaan Allah, yg memberikan hamba-Nya nikmat kemakmuran dan rezeki yang melimpah ruah di bumi ciptaanMu. Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.
Buat pertama kalinya majlis hari lahir putera kami yg ke-2, Hamzi Hamsyari bin Abdul Halim dilangsungkan di teratak kami di James Street, Campbelltown.

Alhamdulillah program yg berlangsung pd 11 Jan 2009 atau 14 Muharram 1430H bersamaan pada hari Ahad lalu, berjaya dan penuh warna warni belon dan aneka macam makanan yg dimasak Ami Sara atau kiriman makanan dan kek dari tetamu yg hadir. Tak lupa juga warnian dari hadiah yg hebat2 dari rakan dan taulan yg mengenali Adek (Hamsyari) sama ada secara langsung maupun tidak langsung

Program yg berlangsung dari jam 6 ptg di belakang rumah yang agak besar dan luas itu, turut dibantu oleh 3 org muda yg kuat dari Adelaide, iaitu saudara Farouq (ketua tukang BBQ) dan pembantu2nya (Ucop dan Faizal) yang mana tanpa mereka tak cukup tangan dan kaki kami mengendalikan majlis yg rata2 dihadiri hampir 30-40 org tetamu termasuk kanak-kanak.

Program ni secara keseluruhannya dikendalikan dan dirancang oleh Ami Sara dan dibantu Babalim, Yaya dan Adek. Lebih kurang dalam 2 minggula perancangan dibuat dari pembelian barang makanan sehinggalah perhiasan majlis dan budak2. Memang sejak duduk di Malaysia kami suka menganjurkan program hari lahir bg merapatkan ukhwah antara kami sekeluarga dan juga rakan taulan yg lain dgn lebih rapat dan mesra.

Dan sesungguhnya perancangan yg baik itu datangnya dari Allah dan kelemahan itu dari diri kami sendiri. Majlis memotong kek aiskrim bentuk kereta hasil kreativiti Ami Sara dilaksanakan dengan jayanya oleh Adek walaupun berkali2 meniup lilin sehingga padam. BBQ kali ini ayam yg terdapat 3 rasa, ikan kap emas dan sosej yg laku begitu saja...

Segala yg dirancang berakhir dgn majlis bergambar beramai2 dikalangan kaum lelaki dan kaum wanita. Lebih kurang jam 8 ptg (maghrib dalam 8.30mlm) majlis berakhir dgn buah tangan iaitu makanan yg masih berbaki dan juga buah apricot hadiah dari jiran sebelah yg kami sendiri pun tak makan sangat. Terima kasih daun keladi buat sahabat handai yg hadir. Tanpa kehadiran kalian, tiada serinya majlis kami di bumi Adelaide ini.. Sukran!!

Adik bersama hadiah yang berjaya dimilikinya...

Friday, January 9, 2009

Lambaian Gaza.. - Bakal dinyanyikan pada Prog Selamatkan Gaza.

demi awan mu yg berwarna perih getir
demi bumi mu yg parau menjerit
demi dirimu yg jauh dan berlari datang mendekat
aku bisa melihat lambaian mu

usia derita mu menjangkau tua
tangisan jua sudah parau
nadimu tinggal nyawa ikan
menanti untuk hancur berlarut dgn warna ngeri

gaza!
kasihan dirimu dimomokkan
dari meja-meja persidangan
sang pimikir kononnya ingin membela
berakhir dengan air sejuk membasah tekak sendiri

lambai mu kini amat menguris
darahmu kini mencorak warna dunia
kesihan kau mengemis simpati
pertolongan bersifat kabur
kau pun menanti dan menanti

padamu gaza
doa kuiring agar lambaianmu sampai ke pintuNya
dan nusrah pun turun......

Nukilan Roslan Shariff
Melodi Bro Halim

Thursday, January 8, 2009

Selasa Bekerja, Rabu pun Bekerja.

Selasa biasala kerja part time wat benda alah tu.. Tapi panasnye berdekang, dalam 32C suhu musim summer ni, leh tahan la membakar kulit. kerja lak kuar lambat dlm kul 8 lebih, bih kurang kul 2 lebih abis le. Penat tu biasala, tp still leh epy la sbb dpt nengok umah di kawasan baru yg macam2 pattern dan design. Cunnye kalo dpt umah cam tu... Angan tak sudah..

Rabu lak kerjanya yg hakiki la, jumpe supervisor, membentangkan kerja yg dah settle, membetulkan ape yg tak betul. Pagi Baba dah siapkan kerja yg patut utk dibentang, dan cadangnya nak naik mountain bike baru yg dibeli di cash n converter (murah je, tp design canteeK) dan tunggu di port baru. Hanya 1 bas boleh terus ke uni. Sbb sebelum ni guna 2 bas, lambat sikit la, so nak le try kat tempat tu yg dipanggil O Barn, kira cam ekspress la di mana bas hanya akan singgah di beberapa stesyen yg dibenarkan. Mase pun jimat sikit la.

Tapi sbb kuarpun lambat dlm 11 lbh, maleh nak kuarkan basikal, so naik keta, park kat Wooly, gi naik bas ke city, n dari city ke Uni. mujurla sampai tepat pada masanya sekitar 1.30 ptg utk berjumpa dgn 2 supervisor di bilik baru mereka. Diorg kerja memang efisyen, siap bagi guideline wat penulisan, memang betul2 guide kita la. Biasala, kita org baru, dan dunia baru di tempat baru, dan tak berapa mahir dalam penulisan jurnal yang agak mencabar dan tercabar itu. Tapi diorg cukup professional, siap bagi bahan buku dan jurnal. Malu gak sbb bawa note book je. Macam tak prepare ape2 lak. Tp ada bahan tu. Cume maleh nak bawa dalam beg ke hulu ke hilir. Tp everything ok, kena start dgn lebih aggresif le utk chapter literature review yg memerlukan kita mengulas skop research kite secara lebih critical dan mengikut arah yg betul. Sejam setengah gak la berdiskusi.

Balik je Yaya dok layan PS2 Star Wars yg baru disewa semalam n adek lak baru bangun tido. Ami di dapur sedang plan utk resepi baru dan birthday party adek Ahad ni. Ptg tu Faruk dtg bagi gambo dari kamera dia time program Kurban Raya dan gi Gorge Wildpark. Ada gambo dari kamera dia yg Baba tak amik. Ptg tu aktiviti tak le sangat, cuma plan Ami nak masak donat dgn Yaya n Adek.

Tp Yaya ikut baba g solat kat Masjid Al Khalil yg kebetulan adalah hari ke 10 Muharam, org masjid wat berbuka pose sejak hari ke 9 Muharam. Hidangan dikhabarkan sedap, menyebabkan Baba n Yaya gi sana sambil diguideline jalan si Faruk. Kitorg tak le pose pun cume meramaikan majlis yg rata2 dipenuhi dgn warga Arab. Nasi Arab, lauk daging pun style Arab. so dpt la merasa masakan mereka yg sedap gak la. Cume portion org Arab ni banyak, bayangkan Yaya punye nasi sama cam portion Baba. Tp diorg yg tuangkan so kenala amik gak..

Balik malam tu singgah umah Faruk nengok hanpon baru dlm internet yg ada GPS.. Saje je sbb kalo kontrak kat sini 2 thn guna post paid, pas tu leh amik terus. Bayar monthly je ikut kadar yg ditetapkan.. Tp just nengok dulu.

Sampai umah dlm 10 Yaya dok sambung balik wat donat dgn adek n Ami. Menjadila gak.. Dorg je makan, sbb Baba dah kenyang gler dgn lauk pak arab td..

Berpicnic di Flinders Uni..

Hari Isnin Babalim (Baba) bersama Ami, Yaya dan Adek pergi ke uni, tengok bilik baru di bangunan baru school Baba dkt dengan Main Building n Library. So, pas ni tak de la Baba gi lagi ke bangunan lama yg menjadi hak milik jab kejururawatan..

Bangunan tu memang moden, tingkap pun banyak, bilik pun canggih dan ceria. Terang dgn pelbagai kelengkapan perabot moden dan minimalis. Sempat berjumpa Jeanette (advisor postgrade educ) utk tunjukkan bilik baru baba dan bilik makan dan rest room bersama Yaya yg beriya sangat nak nengok tempat baru Baba. Berkongsi dgn 2 rakan dari Indonesia, sorang Adi (akan habis thn ni) dan Nanang (baru gak masuk dlm bulan 8 thn lepas). So mereka ni la akan menjadi peneman Baba utk berdiskusi dan melakukan kerja penulisan thesis di dlm bilik yg mantap dan menarik itu.

Kat tempat makan nampak le pemandangan laut sbb kat atas bukit sikit. Memang cun la kalo buat air or panaskan nasi sambil duk kat beranda luar menikmati suasana nyaman angin dan laut yg membiru.

Citer pasal laut membiru tu la yg ajak sekali g picnic tu. Memang ramai la student2 sini berpicnic kat padang sebelah tasik Flinders. Airnye tenang walaupun agak kurang, sbb dah lama tak ujan. Adala beberapa habitat seperti itik, dan burung lain yg menumpang minum dan mandi kat situ. Duk kat padang yg menghijau tu memang tenang. Nampak di sebelah kiri pemandangan laut dari atas bukit tempat kami menapak picnic. Makan nasi dgn lauk ikan sardin dan sayur bayam kicap memang cukup sentimental di samping menikmati alunan angin yg merdu keudara dan celoteh yaya yg makan ikut cara dia dan adik gak yg makan main2 selepas bangun dari tidurnye..

Dan gak ajak meround satu Uni, solat di Muslim prayer, tengok cafe, shopping centre, library dan bangunan lain. Time student cuti ni tenang sikit. Ada pun student2 postgrade yg duk layan kerja masing2. Dapat le jumpa Talib dan Abg Mie yg menyinggah di cafe utk solat.

Pas tu kami ke Coles, Salvos dan Budget Halal Meals bagi persediaan utk 1st birthday party adek kat OZ yg insyaAllah akan berlangsung pada hari Ahad ni... Macam2 la dibeli, kelengkapan party bebudak, daging utk di BBQ dan makanan sampingan yg lain. Al maklumlah, 1st time gak nak ajak kengkawan sini. So kena prepare lebih dan kalo dapat program tu gempaq dan mesra alam dan manusia.

Sunday, January 4, 2009

Bingkisan Doa Buat Pejuang Palestin..

Ya Allah menangkan pejuang2 mujahidin di Palestin. Muliakanlah mereka kerana mereka mempertahankan kiblat kami yg pertama dan tanah suci umat Islam. Ya Allah kami menadah tangan memohon pdmu hancurkanlah tentera yahudi zionist dan sekutu2nya. Ya Allah makbulkan doa kami...Amiin...