Wednesday, July 30, 2008

Destinasi Budget 4 : Pangkorisme.....


Sebuah pulau yg agak popular di Perak. Terletak di barat daya, 7 batu nautika membawa ke 6.53 skala ritcher negeri Perak yang berpangkalan di Lumut. Di situ juga terdapat beberapa pulau menarik seperti pulau Coral (Giam), pulau kepala ikan paus, pulau croc d landing time dan pulau2 kecil lain yg tak berapa dikenali umum. Yang pasti masih ada lagi hidupan laut yg cantik2 belaka dan bewarna warni yg sempat kami lihat secara mata kasar di atas air dan di dalam air.. snookling dgn kepala yg mereng memberikan pelbagai pandangan menarik di sepanjang xpdc kami di pulau Giam... duk di Seagull Resort pun not bad la, coz makanannye sedap gak dan yg penting banyak... bnyk leh buat aktiviti keluarga termasuk berpingpong, bercongkak, berkareoke, berdat, berdam dan yg penting bermandi manda.. memang best la jejalan di sekitar pangkor terutama di mini great wall, kubu belanda, batu tersurat menyurat dan melawat kilang sotong kering yg sgt popular di sane... tengok hornbill (burung enggang), jejalan di pasar malam, berjalan dipersisiran pantai yg indah dan sewaktu dgnnye.. panjang kata, mcm2 ada...

Moga dgn xpdc ini mengeratkan lagi tali silaturrahim di antara kami sefamily besar To'Ba, n To'Ma ni... Yang Halus Yang Tulus.....

* penulis muda yg sentiasa suke akan kemandirian di sane... kau menjauh aku takan jauh..

Tuesday, July 29, 2008

Destinasi Budget 3 : Botanical Garden (Taman Botani, Putrajaya)

Established on 230 acres (93ha) of what was formerly agricultural land, Taman Botani Putrajaya is within the precincts of the nation's new Feferal Administrative Centre, Putrajaya. Developed as the "City in the Garden", Putrajaya is a pionering development that carefully combines modern infrastructure and facilities with lush natural settings, reflecting Malaysia's vision of a fast-developing urban society that nurtures, appreciates and successfully co- exists with nature.Taman Botani Putrajaya is an oasis of tranquility that brings us back to our roots in nature, a place where we can reflect on the vital, interdependent relationship that exist between man and the amazing plant kingdom around us.
(info : http://www.i-putra.com.my/minisite/tamanbotani.html)
* one of very beautiful middle-east architecture (morocco building) at Botanical Garden in Putrajaya with ami, balim, adeek n maksu (as a cameragirl) early 2008 - penulis muda
*

Destinasi Budget 2 : Fort A' Famosa (forfaforrr...)

Fort A' Formosa: Perobohan oleh pihak British diberhentikan oleh Sir Stamford Raffles pada 1808 sewaktu beliau bersinggah di Melaka. Apa yang ketinggalan dipeliharakan sehingga hari kini.
Kota A Famosa ini terletak di Bandar Hilir , Melaka bersebelahan replika Istana Kesultanan Melaka dan Gereja St. Paul. Ia merupakan seni bina Eropah tertua yang tinggal di Asia.
A Famosa merupakan nama kubu yang dibina oleh orang Portugis selepas menakluk Melaka pada 1511. Sebaik sahaja mereka menawan Melaka, Portugis menggunakan buruh paksa untuk membina kubu sementara bagi menangkis serangan orang-orang Melayu, sementara mereka membina kubu utama yang digelar "A Famosa", atau secara rasminya Kubu Melaka (Fortaleza de Malaca). Kota A Famosa mengambil masa selama 5 bulan untuk di bina. Akibat suhu panas terik dan kekurangan makanan, ramai buruh paksa yang mati ketika membina kota tersebut. Bahan bagi membina kota tersebut diambil dari runtuhan masjid dan bangunan lain.
Pembinaan kota A Famosa atas arahan Alfonso de Albuquerque boleh dikatakan menjadi lambang penentangan penduduk Melaka masa itu sehinggakan memaksa pihak Portugis membina kota pertahanan sebaik sahaja mereka menguasa bandar Melaka.
Kota A Famosa yang disiapkan mempunyai empat menara, atau ketelom (bastion), dengan tembok setebal 2.4 meter hingga 4.5 meter. Menara-menara tersebut dikenali sebagai Baluarte San Pedro, Baluerte de las Virgenes, Baluerte Madre de Dios, Baluerte Santo Domingo, dan Baluerte de Santiago. Menjelang tahun 1583, Melaka telah menjadi bandar berkota yang dilindungi dengan tujuh puluh meriam ke semua arah. (Dari Wikipedia Bahasa Melayu)
* penulis muda bersama babalim dan adeek

Destinasi Budget 1 : Menara Condong Pisang (Teluk Intan da)

Satu-satunya keistimewaan sejarah yang terdapat di bandar Teluk Intan ialah Menara Condong. Terletak di suatu sudut Jalan Selat bersebelahan Jalan Pasar, seolah-olah merelakan kedudukannya di tengah bandar dan menjadi mercu tanda sejarah yang sudah berusia lebih satu abad.
Ketika dibina pada tahun 1885, ia dikenali sebagai Jam Tinggi kerana memiliki sebuah jam yang masih berperanan hingga ke hari ini. Apabila bangunan ini telah condong sedikit ke arah barat laut, ia mula dikenali dengan jolokan Menara Condong lantas menempah gelaran menara condong kedua di dunia selepas Menara Pisa di Itali. Orang yang bertanggungjawab membinanya ialah seorang pemborong bernama Choong Cheong atau Ah Cheong yang mendapat inspirasi bangunan pagoda di negeri China. Tujuan asal pembinaannya ialah bagi menempatkan sebuah tangki air. Air daripada tangki ini digunakan oleh penduduk setempat sekiranya berlaku kemarau atau sebagai keperluan memadam api sekiranya berlaku kebakaran kerana pada waktu itu bandar ini tidak mempunyai perkhidmatan bomba.
Sesuai dengan usianya menjangkau lebih 100 tahun, bangunan bersejarah ini pernah dilanda pelbagai kenangan diantaranya adalah pada tahun 1889 dan 1895 banjir besar telah berlaku sekaligus menenggelamkan bangunan tersebut, peristiwa ini adalah faktor yang menyebabkan bangunan tersebut condong dan menjadikannya lebih unik. Menyedari akan keunikan dan sejarah yang tersendiri bangunan tersebut, pada tahun 1997 pihak Majlis Daerah Hilir Perak telah mengambil inisiatif untuk membina sebuah dataran disekeliling bangunan tersebut dan langkah-langkah pemuliharaan akan terus dijalankan bagi menjadikan ianya satu daya tarikan kepada pelancong dari dalam dan luar negara.
sumber dari http://mdhilirpk.perak.gov.my/bm/menarik.html
* penulis muda yg agak selamber di belakang menara condong teluk intan Jun 2008

Wednesday, July 23, 2008

2 jiwa 1 stroller


Ke mana kalau bersama begini jadinya.. mereka ni leh flexsiblekan diri. event abg yaya pun leh muat kalo ditukar dgn akis. yg penting adik kena le pandai mengangkangkan kaki diikuti badan dan kepalanye.. tak perlu beli 2 stroller atau bawa 1 lagi stroller kalo berjalan. but if ade lagi twins yg akan dilahirkan nanti maybe kena la pikir2kan dulu.. Wallahua'lam...

Tuesday, July 22, 2008

Musti Tonton 3 : Gemuluh Jiwa Semangat Membala


Satu lagi filem bermutu keluaran Yaya n Co. yg akan diterbitkan secara berkala bermula di bulan Ramadhan ni.. Sebuah kisah separa seram dan gemuruh (RamRuh) bakal membawa penonton menjelajah ke galaksi lain menggunakan kapal angkasa SoYurk! yg hanya bernilai RM 76.35 sen je.. tak yah g trainning nak ke angkasa bercuti tp digelar kosmonaut atau bersamaan dengan akhbar Kosmo... Berapa bintang : twikle twikle lite tar bagi setiap slot yg ditayangkan


* pelakon utama Adeek d Amoure dan pembantu2 tambahan di kiri dan kanannye...

Monday, July 21, 2008

Ngoooooooooooooowwwww....


Tingkel tingkel lite tar, i wo wonde wat u aaa.... boloffff.....
Nyanyian : Adeek d abanana bolof thomaf.....

Buat hal lagi budak ni!! Cobaan....


Sekali dia tak nak masuk kelas da... apa2 pun kena la sabar.. maybe smlm dh seharian bermain game dgn anak2 kak yati sehingga menjadikan kegumbiraansemalam memberikan kesan kpd pembelajaran hari ini yg agak bosan bagi dirinya..
nasib baik kak zi n kak zana dia pandai pujuk.. masuk gak le.. jgn wat hal lagi esok ye sayang...


* aktiviti minggu lepas di tanjung malim, bermain bola d waktu ptg.. suke yaya menendang bola secara sumbangnye..

Permainan video; kanak-kanak boleh jadi ganas n buli?

Presiden Persatuan Psikiatrik, Prof Dr Mohamad Hussain Habil, berkata permainan video sekarang sangat canggih sehingga ada babak pembunuhan yang paparannya seperti kejadian sebenar."Ada juga permainan video yang tidak saja memaparkan keganasan antara lelaki dengan lelaki tetapi lelaki dengan wanita, dipaparkan lelaki tendang wanita yang kononnya sebagai musuh dan sebaliknya wanita pukul lelaki untuk dimartabatkan sebagai 'heroin'," katanya ketika ditemui Berita Minggu, di sini, kelmarin.

Katanya, gejala luar sedar itu menular tanpa disedari dan sebahagian mereka 'membenarkan, anak seawal usia lima tahun bermain permainan video seperti ini."Ia ditambah dengan kurang pemantauan pihak berkuasa menyebabkan permainan video ganas dan tidak berperikemanusiaan mudah dibeli," katanya. Beliau berkata, pengaruh permainan video terhadap psikologi kanak-kanak menyebabkan golongan itu membesar sebagai insan ganas sekali gus mendorong pelbagai perlakuan agresif. Dr Mohamad Hussain berkata, dari aspek psikologi kanak-kanak yang bermain permainan video ganas, tidak saja berimaginasi tetapi menghayati babak pembunuhan itu kerana mereka bertindak selaku watak utama dalam permainan seterusnya perlakuan ganas dalam permainan video akan terbawa-bawa ke alam realiti."
Source Jack THompson wannabe?

berkampung di rumah 'kampung' abah


umah di kampung, tapi banglo.. tu le dia umah baru abah yg dalam beberapa hari lagi leh la pindah barang. semalam dah pasang reel langsing utk beberapa spot yg perlu di lindungi. biasala banyak sgt sliding doornye. bebudak lak yg boys anak kak yati (zubair n hairi) n yaya main game. hamzi dan anis main lego, dan ika si kecik ni main sorg2.. kekadang tak de org layan, ami sara, kak yati n nenek sibuk hal masing2. termasukla yg bapak2 ni (abg aziz, atok n aku) dok beli barang2 nak pasang, dan pemasangan yg agak meletihkan tu..


mayb minggu dpn dah leh pindah brg sikit2. yg pasti adala acara anak2 balik ke kg yg sememangnye suasana kampung di rumah banglo kampung..


* budak bermain sambil ditemani ami sara n ada

Thursday, July 17, 2008

yaya hari ni agak mandrem.....


td ada roadblock selepas tol sg besi akibat ketakutan pihak atasan terhadap cerita karut mereka bahawa akan ada perhimpunan rakyat hari ini. ini menyebabkan kami agak kelewatan ke sekolah yaya yg jaraknye sejauh 110km dari sg merab..


yaya ketiduran di dalam keta.. apabila tido yg agak lama, dia menjadi agak lama amai2nye. ini mengakibatkan ketika berada di padang tenis sebelah sekolah bagi permainan frebreeze, dia tak nak join dan bermain sendirian sambil mengeluarkan sedikit air matanya.. lantas di pujuk oleh kak maz bagi meredakan keadaannya..


* gambar bertopi tu adalah yaya, suke memerhati dari join sama.. lum serasi lagi..

Teman Sejati.... (Acapella)

Kepadamu teman, teruskan perjuangan, perngorbanan & pengertian,
Telah ku ucapkan segala-galanya......

Lagu ni memang menjadi memori terindah tatkala aku sgt meminati lagu2 nasyid. kemunculan raihan, rabbani, hijjaz dan brothets di persada seni kontemporari telah menyemarakkan industri muzik tanahair dgn kembali kepada lagu2 berunsur dakwah...

kini lagu2 nasyid agak kureng diperdengarkan di radio dan tv.. mungkin circle time mereka kembali kepada zaman kejatuhan sebelum naik semula pada satu masa nanti.. tp yg pasti masih ada yg gemar dan mengikuti perkembangan nasyid. tak kurang juga dah ada plak Akademi Nasyid di rangkaian tv9.. moga ia terus subur sebagai mesej dakwah kepada masyarakat kita.

* persembahan di kolej islam insaniah di kedah pd 2004 secara acapella. teringat gak mase kawin dulu same2 nyanyi tp lagu ni jd latar belakang cd kawin kami.. hehehe..
video

Wednesday, July 16, 2008

buat kali terakhir menatap wajahmu....


sedih bila perkara itu berlaku di atas kealpaanku.. kesianla bagi makhluk yg tak bersalah ni.. walaupun dh digantikan dgn yg baru, tetapi kenangan terindah bersamamu tidak dpt dilupakan.. moga Allah memberikan kebahagiaan kepada mu... buat kali terakhir ketika sedang tidur dinihari...

yaya bgn pagi nak g school...


pagi biasa bangun memang payah.. al maklumla kalo babalimnye yg dok kejut dan memandikannya air panas yg dimasuk dlm baldi, pas tu nak memakaikan baju n suar dgn amai2 kupu2 nyer, makeup sikit, dll.. yg penting dia nak g schol walaupun mcm memakaikan anak patung baju n suar.. tp pagi ni sejuk skit coz mlm td gerimis mengundang.. nampakle skit2 awan meliputi bukit bukau di dpn umah sewa kitorg ni... k good luck 4 u my dear...

Tuesday, July 15, 2008

setiap yg bernyawa pasti ada ceritanya..


Arakian tarikh kelahiran mama dan aku tak lari jauh selang sehari, 12 n 13 makanya saban tahun diraikan bersama... makanya keknya pun perlu ada dua... satu tiramaksu dan cokat kek.. nyam2x (kek ini disponser oleh babatok) dan banyak juga hidangan yg disajikan yg dijalankan di umah to' mi dan to' dad.. semua seisi keluarga babatok hadir termasuk toki dan tetamu jemputan dari jauh tak lain tak bukan cik ila dan ayah cik turut hadir.. majlis diselang seli dgn pergerakan bebas tetamu makan beradap sopan sesuai dgn budaya org Islam.. sekali sekali terdengar helaian tawa bdk2 bermain dan menangis dan tak kurang yg phobia dgn suasana mistik ketakutan terlampau adeekk terhadap to' dad... tq 4 d best celebration!! moga kita semua bahagia sentiasa dan ceria d mana jua kita semua berada.. Congrat to Mama.. semakin matang kita rupenye!!

Musti Tonton : Bolof


Atas desakan peminat setia bolos zizan, penerbit bersama amji dan co, telah mengambil inisiatif utk mewujudkan filem muzikal drama komedi (ala2 High School Musical gitu) yg menjadikan yaya selaku pelakon utama yg cukup banyak melibatkan diri dlm drama2 berbudget murah dan harga lelong.. citer ini mengisahkan seorg jejaka tampan yg sering mengalami konflik sama ada setiap sign di supermarket, atau penanda jalan itu ada ciri2 tradisional bolof.. jadi kesudahannya sama2 la kita nantikan filem ini yg agak tinggi juga budget membeli makanan ringan mereka.. dari 5 suku bintang, kita bagi 5 bintang suku...

Musti Tonton : CUCI 2


Dibintangi oleh pelakon yg memang asing lagi, yaya dan turut tidak diundang maksu dan hamzi yg memang tak terlibat sebagai penjaga tikar (takut lantai berkilat tengok mcm air). Tak dilupakan Ammi Sara selaku pengarah kecil2an yg melibatkan Atok sebagai pengarah besar2an.. Nenek pula sebagai pembuat air minuman dan makanan.. citer ini berkisar berkenaan umah besar yg perlu dibersihkan segera utk diduduki dgn segera... Emmm menarik bukan.. 4 setengah bintang dari lima suku diberikan... Syabass!!

30an.... umur kematangan??


majlis pelancaran 30 tahun umurku berlalu telah berlangsung dgn jayanya pada malam ahad d umah baru abah.. majlis secara kecil2an ini turut dirasmikan oleh saya selaku pemotong kek dan disahkan oleh hamzi, yaya, fah, anis, batisya, dan hadirin yg turut hadir memeriahkan acara.. walaupun kecil tp besar juga acara yg turut diselitkan dengan tarian kanak-kanak bermain di ruang tamu yg kosong tiada lagi perabot, dan beraneka makanan yg enak2 dan lazat2 banget.. semoga dgn usia muda 30an ini, menyemarakkan lagi usaha2 ke arah kesejahteraan dunia dan akhirat.. Amin...

12 Julai 2008...


Tarikh keramat bagi kelahiran aku dan kematian sesuatu..... kitorg punye hamster mati tatkala menghadiri kawin Yus ni.. tertinggal lama dlm keta, mati kepanasan.... salah aku gak... arap mereka tergolong dlm golongan binatang yg dijamin masuk syurga... Ya Allah ampunila dosaku... tak sengaja aku memperlakukan begitu... sesalanku tidak pernah pudar walaupun berlalu..
* majlis penanaman fifi disempurnakan oleh maksu fah n yaya. hari sebelumnya penanaman thomaf oleh mereka juga..

kawin n birthday


ni kiranya perkahwinan kawan lelaki kami yg terakhir dari kelas Sc 1995 Sek Men Keb Seri Serdang... time same dgn birthday aku.. arap dia dptlah ekpresskan diri memiliki cahaya mata yang comel2 mcm anak2 kitorg ni... moga kekal ke anak cucu....

Friday, July 11, 2008

What A Family?!!


MAN:boy, whats your dad's name?

BOY:his name is LAUGHING.......


MAN:and yoursmother's name?

BOY:SMILING. .

MAN: you must be kidding...

BOY:no, that's my brother..


I am JOKING...!!

Atomen!! Nagita Gaia!!


Citer pasal kanak-kanak di bawah umur 6 thn ni, mcm2 perangai peliknya.. Kalo tengok citer, atomen, bas tetolah, telimat, bolof dan sewaktu dgn citer2 popular masa kini. dulu citer gaban, smurf, thundercat dan sewaktu sezamanku.. tapi yang tak tahan kalo nak layan beli mainan atau snek yg ringan2 tu.. adek dengan kaopopnye (lolipop) dan abg yaya biasala cokat (coklat) or akim (aiskrim)... kena spending money dalam RM1 -RM2 sorang kalo g memana..
Teringat mase aku kecik dulu setakat 50sen dah kira mcm2 la leh beli. akim batang seposen, cikedis (20sen) gula2+ cokat= 20sen.. okla kenyang gak makan sama kengkawan.. Yet, dah tak berapa nilai sgt. kalo ada pun kocik or sikit je isinye.. lagi bila minyak naik, sume naik tak turun2.. air ujan je la turun.. kalo naik gak.... lu pikirla sendiri...

Ari ni Yaya wat cake in cup


Lip lap lip lap dah sebulan lebih yaya skool... biasala kadang kala tu mengade2.. kadang tu tak nak skool. tp bila beria nak skool ok la skit kita nak ngantarnye... yg penting dia nak bersama kengkawan sambil belajar dan bermain. kalo kat umah dok nyakat adek n akis, apatah lagi mak sunye.. bezeknye memang tak leh layan.. tak terlayan.. tu le budak lelaki 5 thn.. unpredictable....

Thursday, July 10, 2008

I look I See Eye of Malaysia


Teringat pada tanggal 30 Disember 07, ketika tu dikhabarkan sehari je lagi Eye of Malaysia akan dipindahkan ke tempat lain (Melaka) Maka bergrombolan manusia seantero lembah Klang, sanggup ke sana semata-mata nak menaiki Ferris Wheel Raksasa yang agak mahal tp berbaloi la gak. Dewasa RM15, Kanak-kanak bawah 12 thn RM8. Leh le merasa kalo tak dan nak g London yang d same size like this.

Kami pun amik le kesempatan merasa kenikmatan di malam hari di sinari cahaya paparan skrin dari limpahan air di tengah2 tasik Titiwangsa dan kerlipan neon jalan, bangunan yang bergemerlapan dan menara tinggi KLCC yg gah di singgahsananya. Dapatla duduk di dalam kapsul yg boleh menempatkan 6 orang dewasa dan berkongsi dgn satu family yg duk kat Gombak yang nak merasa gak naik benda alah ni.... Pengalaman pertama dan terakhir...

i look i see....

I Look I See
(written by: Yusuf Islam)

I look, I look, I look, I see
I see a world of beauty
I touch, I touch, I touch, I feel
I feel a world around so real
And everything I do
I dedicate to You
Cause You made me
I am for You

I listen, listen, listen, I hear
I hear the words of God so clear
I read, I read, I read, I know
It helps my knowledge grow
And everything we do
We dedicate to You
Cause You made us
We are for You
I listen, listen, listen, I hear

He sent the Prophet to show us the way
He made Religion perfect that Day
Peace be upon him, upon him we pray
Salatullah, wa salamu alyhi

I sleep I sleep, I sleep, I dream
I dream Im in a garden green
I wish, I wish, I wish I pray
I pray to be here everyday
And everything I do
I dedicate to You
Cause You made me I am for You

I work, I work, I work, I strive
To make something of my life
I seek, I seek, I seek, I find
I find another hill to climb
And everything we do
We dedicate to You
Cause You made us
We are for You
I look, I look, I look, I see

He sent the Prophet to show us the way
He made Religion perfect that Day
Peace be upon him, upon him we pray
Salatullah, wa salamu alyhi (x2)

* nasyeed performance Tilawah Al Quran
Saudara Baru at KLCC 2005

video

Wednesday, July 9, 2008

Rumah ini sejarahnya banyak...


Bila diimbau kembali, banyak sungguh kenangan dari rumah buruk tiang tak banyak ni.. sedari tahun 80-an, dah banyak citer2 menarik dan kurang menarik yang membawa seribu satu kenangan. Di sini aku mengenal erti kehidupan, hidup sebagai pekebun dan mencari ketenangan di bumi tuhan yang banyak jasanya. Nanti, rumah ini bakal menjadi stor simpanan barang bila rumah banglo abah yg baru siap!! Moga rumah ini akan menjadi nostalgia dan menjadi cerita buat generasi masa depan...

Bermulanya sebuah kehidupan


Ni adalah tapak umah abah yang diambil pd bulan 3. Sekarang dah nak siap dah 98.7%. Insya-Allah bolehlah kita menumpang mandi, apatah lagi menumpang tido... Moga dengan adanya singgahsana baru ini, harmonilah seisi rumahnya, dengan anak dan cucunya beramah mesra, dan bergelak ketawa.... Gumbira dan sejahtera...

Perjalanan ini... mengejar yang pasti...


Terkadang kita rasa bagaikan ada yang nak kita kejar. Terkadang itu kita rasa bagai dikejar. Tapi yang pasti apa yang kita kejar itu kadang kala tidak lah berapa penting. Tapi kalau melibatkan masa depan kita, maka yang dikejar itu sebenarnya adalah sangat penting. Jadi kalau pengejaran kita itu melibatkan pengorbanan dan kesungguhan, meskipun penuh onak dan duri, perlulah dirintangi dengan penuh keberanian.


Berpantang maut sebelum ajal!! Teruskan perjuangan! Dan jangan takut dilambung ombak, walau berumah di tepi pantai... Dah jalan ke depan tidak boleh diundur lagi. Jadi, perancangan perlu teliti agar apa yang dikejar dalam sebuah perjalanan itu, adalah yang bermanfaat lagi diredai Ilahi.. Insya-Allah, semoga Allah dapat membantu hamba-Nya mencari dan mengejar jalan yang lurus... 3 hari, Insya-Allah...


* bantulah hambaMu dalam mencari kehidupan yang bahagia di dunia dan akhirat...

Assalam Ya Tanjung Malim


Moga keceriaan pada hari ini akan sentiasa menjadi ingatan untuk setiap hari.... Aminnn...

Saturday, July 5, 2008

Review Acer Aspire 6920



Acer Aspire 6920-6422 Thin and Light Notebook

By Mark Kyrnin, About.com
See More About:

* thin and light laptops
* laptops
* notebooks
* acer

"Acer Aspire 6920"

Acer Aspire 6920
©Acer
The Bottom Line
Acer's Aspire 6920-6422 is one of the best notebook options out there for those looking at a high performance notebook that also has true high defition media support. The problem is that this system is very large making it much more difficult to carry around and it is a fairly expensive system.
Pros

* Blu-Ray Drive With 1080p High Definition Display
* Strong Performance

Cons

* Almost As Big As Desktop Replacements
* Lacks FireWire Port
* Fairly Expensive

Description

* Intel Core 2 Duo T9300 Dual Core Mobile Processor
* 4GB PC2-5300 DDR2 Memory
* 250GB 5400rpm SATA Hard Drive
* Blu-ray ROM Player and DVD+/-RW Dual Layer Burner Combo
* 16" WUXGA (1920x1080) Wide LCD with 2.1MP Webcam
* NVIDIA GeForce 9500M GS Graphics with 512MB Memory
* v.92 56Kbps Modem, Gigabit Ethernet, 802.11a/g/n Wireless, Bluetooth 2.0
* Four USB 2.0, ExpressCard/54, HDMI, 6-in-1 Card Reader, Fingerprint Scanner
* 15.2" x 10.8" x 1.7" @ 7.7 lbs.
* Vista Home Premium, Works 8.5, PowerDirector, NTI Media Maker, McAfee Internet Security

Guide Review - Acer Aspire 6920-6422 Thin and Light Notebook

5/30/08 - The Aspire 6920 chassis really stretches the definition of thin and light laptops. The large 16-inch screen means that this system really has more in common with desktop replacements than most thin and light notebooks. Still, Acer offers a larger 8920 notebook design to compete with desktop replacements.

In terms of performance, the 6920-6422 is certainly one of the more powerful systems available on the market. It uses the new Intel Core 2 Duo T9300 dual core mobile processor that with its high clock speed and cache levels gives it near desktop performance. Acer also includes 4GB of PC2-5300 DDR2 memory that let's it run through applications in Vista without any problems.

The Aspire 6920-6422 sets itself apart from the other 6920 models because it comes equipped with a Blu-ray compatible drive. This combined with the 16-inch display that features a 1920x1080 resolution means that this is a true high definition mobile movie platform. Of course, the 16-inch screen is fairly small for such a high resolution but one can connect the PC to an external HDTV using the HDMI interface.

Speaking of graphics, the Aspire 6920-6422 uses a dedicated NVIDIA GeForce 9500M GS graphics processor along with 512MB of memory. This provides it with solid overall performance for 3D applications. It does have some trouble running applications at the full screen resolution but is still capable of strong 3D performance.

The overall cost of the Aspire 6920-6422 puts it on the higher end of the thin and light notebook lineup. This cost is easily offset by the various features included in the system, but there are less expensive and smaller notebook alternatives.

http://compreviews.about.com/od/thinandlight/gr/Aspire69206422.htm