Saturday, January 2, 2010

Salam Tahun Baru 2010 M Dengan Hobi yg Agak Baru...

Aku dah ada hobi yg agak kurang diceburi org2 separuh muda (baru awal 30an).. hehehe

Aku adalah hobi yg agak biasa luar, iaitu ngumpul koleksi Star Wars.. Kira sikit2 la, tp pun dekat ribuan gak le nak collect walaupun tak seberapa..

Tapi yg ni pasti agak takjub le, collect vintage or antique stuff, especially yg zaman 70an.. bukan apa, product lama ni bukan saje comel dan klasik, malah agak bergaya, mutu dan keunggulan (lama tak dengar ayat ni)

Aku mase kecik dulu penah alami zaman ni (time bayi je), so aku kumpulkan sikit2 koleksi yg aku ada melalui bapak aku dan yg aku beli, lalu aku kumpulkan mereka dan menjalankan tugas menyimpan, mendisplay serta menjualkan sebahagiannya secara online sama ada melalui ebay, blog aku yg lain atau mudah.my (iklan tak berbayar). leh le dpt income sikit2....

ni antara sekelumit koleksi barang yg aku kumpul dan akan dijual...


kamera olympus-pen tahun 70an. guna filem atau org panggil kodak, kira nak jual gak nanti kat ebay or mudah. anggaran harga dalam RM200 (utk dijual)


tv hitam putih, warnanya putih. zaman 70an, beli kat Garage Sale, pakcik OZ tu jual $3,dulu dia guna buat travel naik caravan dia.. berfungsi baik dan cantik.. display only, not for sale..


pelita hidup ni guna minyak gasoline, aku pun tak reti nak gunanye. tp masih ok. sesuai dipakai dirumah yg melakukan penjimatan letrik diluar dugaan. Jual ke tidak, jual ke tidak... i pkla sendiri dulu k


ni memang klasik beb... kamera jenama argus from us. nak bergambar kena tengok dari atas. masih cun, beli murah kat mudah.my. memang koleksi peribody yg takkan dilepaskan..


nipun aku minat gak tengok.. tp benda ni zaman 50-60an dulu.. iron guna arang.. mane nak ada lagi natang ni.. unik dan menghangatkan suasana!!


ni penanda buku bentuk kuda putih.. memang cunla kalau diletakkan menghadang buku sambil melihat kuda ni tersenyum malu.. beli pun kat garage sale..


telefon ni memang retro.. dah tak pakai lg, sbb guna style pusing2 @ putar2. masih elok rasenye kalau dicucuk.. zaman 70an n 80an je pakai.. jenama telekom malaysia. beli kat lorong kulit, penang. digunakan oleh anak2 ku sebagai peneman imaginasi mereka.


model basikal ni sebenarnya baru, from padang indonesia. tp kira antik le sbb design basikal jepun zaman p.ramlee.. lagu popularnya, pok pok pok, bujang lapok, naik basikal hai macam beruk... aku rembat kat pesta penang. harga dpt RM62. harga asal RM100. baik punye...


kamera olimpia from japan. berkilat dan punya casing dan manual yg masih terpulihara.. nak let go dgn harga RM250.. flashnya terang benderang dan sesuai digunakan dengan filem kodak atau disimpan sebagai koleksi terpakai.. cubala...

aku ada barang2 lain seperti piring hitam dan sewaktu dengannya,  leh tengok dlm ebay aku user id: hadwan09, or mudah.my id: halim masnan or kat blog aku satu lagi : www.macam-macam-antik@blogspot.com
(iklan terpaksa ditamat)

5 comments:

Mr_Rizal said...

En. halim... pelita ayam tu ku ada 2 kat umah...!! boleh tolong jualkan... ekekeke!!

tv ko tu macam menarik je...!! kalau jual kat auction mau dapat harga tinggi...

Alim Masnan said...

hahaha... sayang ma.. tv tu memang cute n cantik.. pelita ayam kalau kau tak nak aku leh tolong jualkan

amirazimah said...

Salam..Abg halim..apa khbr??..lame x dengar cite...sihat?..abg halim...bleh bagi e-mail x??...snng nak contact..ada bnyk cite nak cite kat abg..mesti abg terkejut...ni email saya:-lanmim87@gmail.com..plz contact saya,klau ada masa la...kim salam kat kak sarah n superhero abg..take care..hope to see you soon...p/s:-saya baru create blog..tgk la...huhuhu..name:-amir bukhari..klau abg ada gtalk lagi senang..

matnur said...

Salam En halim..hahaha..lama xjumpa..jumpa kat upsi je dulu..upload gambar banyak sikit..(firdaus)

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

terlalu antik...