Tuesday, March 31, 2009

Memborong Barang Elektrik Klasik n Kontemporari

Baik punye posing adek di depan radio piring itam idaman Baba..
Peristiwa ini berlaku di ptg sabtu lepas, tatkala menunggu Yaya habis bowling.. Kami berkesempatan mencari sasi baki garage sales yg tumbuh bagai cendawan di pagi hari membawa ke petang..

Sedang berputar2 mencari garage sales dapat la 2 tempat yg nampak tak banyak, tp rupenya pelbagai product elektrik 2nd hand yg agak lama n klasikal.. 1st tu jual VCR (Video Cassette Recorder) harge 10 dollar. Anak org Itali ni nak pindah. So, sambar je la sebab kat umah abah di Serdang tu, banyak video2 nostalgia yg tak sempat nak convert cd yg lama tak tengok.. Video dia dah rosak so, ni penggantinya..


Belah bawah (atas tu PS2, 2nd hand gak) VCR ni jenama NEC, good condition, leh le nengok citer2 lama guna video kaset.. Teringat dulu2....


2nd places kat area Magill. Pun nak pindah gak. Tp isi dalam umah macam zaman 70-an. Semua set barang2 perabot memang klasik. Siap ada org2 sinkh borong habis barang perabot termasuk elektrik. Macam citer 3 Abdul da.. Kasi borong sama itu Ahmad Nisfu punye kedai... Kitorg sebenarnya nak cari washing machine, sbb yg kat umah tu dah almarhum... Tak larat lak nak basuh tgn selalu. Kat umah klasik tu ada la satu besar, tp mamat Sinkh ni kasi angkat satu kali juga da...
Memang cantik n menawan.. Koleksi klasik aku, biasala orang seni suka seni, so tak lari membeli product2 yg bisa membuat hati ini jadi sentimental, Tu dia koleksi piring itam aku sempat borong kat garage sales . Best oo...

So, time ronda2 dlm umah yg hampir nak kosong tu, tibe2 ternampak satu kat ruang tamu dia radio klasik baik punye condition, siap ada pemain cakera rekod itam, yg besar tu. Memang selama ini, ku mencari2.... Harga dia memang macam nak pengsan, dari 40 dollar dia less 75% jd 15 dollar je. Siap ada 2 speaker kayu, n pemain rekod dia pun still cantekk punye, so dgn rasminye pun menyambar dgn tak perlu berdolak dalih lagi.. Beberapa rekod klasik pun aku tibai sebiji dlm 2 dollar.. Berbaloi sungguh ari tu..
Yang pasti, bapak aku pun ada simpan kat umah piring itam lagu2 zaman 60 an dulu, siap ada lagu hindustan citer Bobby lagi.. Memang aku dah lama tak dengar, sbb sempat gak dengar masa mude remaja dulu pakai Abahnyer piring itam sebelum diisytiharkan rosak


Ni la product yg disyaki DRYER jenama Simpson... terpaksela menangguh basuh baju selama 4 hari gara2 tersilap beli da...


Balik singgah Good Day, beli mesin basuh sbb tak nak le cari 2nd hand kang rosak lagi, kenalak beli baru.. Jauh gak kat Pooraka. Dptla beli sejibik siap front door jenama Simpson, 4kg je. tanpa usul periksa sbb harga murah kami pun beli..

Dipendekkan citer, semalam dia antar, dok bukak, tengok salur air takde, pelik tul, sekali bila Ami Sara baca buku panduan dia, sekali DRYER da... Ceh, terpaksela tukar lain nak cari yg murah, langsung dapat LG, 7kg topup lak lagi 300.. Harap2 leh tahan lama n boleh bawa balik Malaysia la.. Hehehe...

4 comments:

Abang Ben said...

kahkahkah... nasib baik masa aku tepon ko pasal washer machine aku kat luar. Kalau kat umah memang berguling gelak sampai jatuh tangga!

Aku pun dah beli washer machine electrolux. Bukan beli, ganti sebab warranty masih ada lagi. Nak repair, Good Guys kata tak berbaloi so nanti dia bagi check.

kahkahkah... washer machine dengan dryer ada banyak beza tu woooo... kahkahkah...

Alim Masnan said...

masealahnya beza pungsi, tp rupenye seakan sama... tipah tertipu bang.... br dpt td front loader gak. tp arap ok la sampai aku balik msia nanti... kisah tu lagi hebat dari lawak dugong... wahahahaha...

Firdaus Masnan said...

haha.mcm2 hal..
p/s: tolong tengok2an used camera olskull..xkesah2 la ape2 jenama pon..yg penting under 70-an camera film.kl rajin amek skit gamba..
yg murah2 la.jgn lupe tau..

Alim Masnan said...

ok insyaAllah akan ku cuba carinya...